VIRKSOMHEDSEJER SKAMROSER TAGDÆKKER TRAINEE ORDNING

En stolt og glad tagdækker, Tayfur Dincdogan har bestået sin svendeprøve som tagdækker med flotte karakterer. Foto: Torben Sigh

Direktør: Super-professionelt og den rigtige vej ind i et seriøst arbejde for mange unge som ældre

Direktør og indehaver af Dansk Tagdækning ApS i Kolding, Jan Simson, er fuld af lovord om Tagdækker Trainee ordningen, som administreres af tagmaterialeproducenten Phønix Tag Materialer. Projektet afvikles i samarbejde med Learnmark Efteruddannelse i Horsens, tagdækkervirksomheder i Danmark samt deres lokale Jobcenter.

Jan Simson har succes med, i samarbejde med Phønix Tag Materialer, at få ledige ind i et trainee-forløb og få dem uddannet på Learnmark, så de kan fungere i en normal hverdag.

– Tagdækker Trainee er super-professionelt sat op, og de der arbejder med det, tager det meget seriøst. Jeg har netop en medarbejder, som har kørt igennem Tagdækker Trainee-forløbet. Han er 39 år, og han trængte til at få en faglig uddannelse og komme i gang med et fag, han synes var spændende. Der gik ikke lang tid, fra jeg fik ham ind i virksomheden, til jeg kunne mærke, at han ville noget. Så ret hurtigt tilbød vi ham en læreplads som voksenlærling. Nu har han så taget sin svendeprøve som tagdækker, og han fortsætter hos os som tagdækker her efter svendeprøven, siger Jan Simson.

Firmaet beskæftiger 3-6 tagdækkere, varierende alt efter hvor store opgaverne er. Men det er vigtigt, at medarbejderne hver især kan arbejde selvstændigt, og at de er omgængelige.

– Der går mange rundt derude, som egentligt bare skal have en chance for at få et struktureret forløb, og som så lærer at passe et arbejde, komme op om morgenen, og få en hverdag til at fungere, siger han, og tilføjer, at fordelen for ham jo selvfølgelig er at få en kvalificeret arbejdskraft.

Tayfur sammen med sin mester og kommende chef, Jan Simson fra Dansk Tagdækning i Kolding. Foto: Torben Sigh.

Lærling som voksen
Den nyuddannede medarbejder hedder Tayfur Dincdogan. Han er oprindeligt kurder, og kom til Danmark som 6-årig.

– Jeg har lavet en del forskelligt, og har i mange år arbejdet i restaurationsbranchen, men det førte ikke rigtigt til noget. Jeg har altid gået og drømt om at få en håndværkeruddannelse, og havde egentligt tænkt på at blive tømrer. Så blev jeg arbejdsløs på et tidspunkt, og der gik faktisk ikke ret lang tid, før Jobcentret kom med tilbuddet om Tagdækker Trainee, og jeg tænkte, at det da kunne være en mulighed. Jeg startede på forløbet, og der ramte jeg noget, jeg kunne se en fremtid i, fortæller Tayfur, der hurtigt beviste, at han tænker hurtigt, og kan bruge hænderne.

Et godt forløb
Han tænker med stor glæde tilbage på forløbet, og han er glad for både arbejdsplads og kolleger:

– Det skal være sjovt at gå på arbejde, og det er det. Vi hygger os godt sammen, og griner godt engang imellem. Det er vigtigt, synes jeg. Og jeg kan godt lide at være udenfor, så det passer mig rigtigt godt, siger han.

Han er især glad for de input, han fik i trainee-forløbet.

– Vi var på udflugter, hvor vi mødte forskellige virksomheder, og fik en masse at vide om produkterne, arbejdsmetoder og så videre. Og så havde vi et møde med den tidligere jægersoldat, B.S. Christiansen. Det synes jeg var rigtigt inspirerende, siger han.

Bor i Esbjerg
Tayfur bor i Esbjerg, og kører direkte ud på opgaverne herfra. Han bor sammen med sin kæreste, og de har en otte måneder gammel dreng sammen.

– Jeg ser lyst på fremtiden, for det er en god uddannelse jeg har fået, og jeg bestod den teoretiske del med et 12-tal, så mon ikke det nok skal gå, smiler han.

Arbejdsgiveren Jan Simson bakker op:

– Det er dejligt at se, når nye folk falder til og viser begejstring og engagement i faget. Der gik som sagt ikke lang tid fra jeg mødte Tayfur, til vi tilbød ham en læreplads. Og vi er klar igen. Jeg har tilmeldt virksomheden til en ny kandidat, siger Jan Simson.

Yderligere oplysninger:
Karin Askholm, projektleder, Phønix Tag Materialer A/S: tel: 2923 5292